Rakastatko valkosipulia? Tymäkkä valkosipulilevite on silloin ehdoton herkku!
"Tymäkkä" valkosipulilevite on paikallista herkkua parhaimmillaan. Sen syntysija on pienessä yhden naisen, tyrnäväläisen Paula Seppäsen, pyörittämässä yrityksessä, Cafe Walpurissa. Tymäkkä valmistetaan luomuaineksista ja se sopii valmistusaineidensa osalta myös vegaaniseen ruokavalioon.
Tymäkkä valkosipulilevite on nimensä mukaisesti tymäkkää. Se on koostumukseltaan jämäkkä, täyttä tavaraa. Sen maku on mahtavasti voimakkaan valkosipulinen. Kun purkin avaa, sieltä leijailee ihanan vahva valkosipulin aromi. Ja purkki on ihan täynnä, levite melkein kurkkii reunoilta kuin odottaen sopivaa leipäpalaa, lihapataa ja valkosipulin rakastajaa.
Tymäkkä on saanut nimensä siihen ihastuneiden käyttäjiensä takia. Kun tuotteen kehittelijältä Paulalta on kyselty levitettä, on kyselty nimenomaan sitä ”Tymäkkää”. Niin siitä muodostui vähitellen tuotteen oma nimi. Tymäkän maku saattaa vaihdella hieman kauden luomuvalkosipulin vaihtelun mukaisesti.
Tymäkkä sopii käytettäväksi tavallisen levitteen tavoin. Se sopii mainiosti myös korvaamaan valkosipulia ruoanlaitossa. Purkista on helppo lisätä valkosipulia niin ruokiin kuin suolaiseen leivontaankin. Kuvittelepa vaikka valkosipuliperunoita, pihviä valkosipulivoilla, valkosipulikanaa, grillattuja yrttijuureksia valkosipuliöljyssä tai vaikkapa katkarapuja valkosipulidipillä. Tymäkkä soveltuu mainiosti myös majoneesien ja remouladen mausteeksi.
Nyt kun ilmat lämpenevät ja grillit viritellään kesää varten huippukuntoon, alkaa pienen ja ison ihmisen mieli tehdä hampurilaista Pekurin malliin. Ja mikäkö se sellainen on? No tietysti sellainen hamppari, johon otetaan se kaikista paras sämpylä, laadukkain liha tai vegevaihtoehto, tuoreet kasvikset ja maistuvin majoneesikombo. Tällä kertaa nautiskelemme perheen kesken hampurilaiset Hellmann’sin majoneesista valmistetun lisukkeen kera. Tässä versiossa majoneesista tuunatun aiolin juju on siinä, että majoneesin sekaan pilkotaan punasipuli ja suolakurkku ja siihen lisätään Tymäkkää. Pilkotut sipulit ja kurkut levittäytyvät tasaisesti hampparin väliin majoneesin mukana ja näin makua saadaan joka puraisulle. Mutta maltatko laittaa majoneesia sopivasti? Jos täyte tursuaa, niin ei haittaa! Silloin se viimeinen hampparipala on se kaikista maukkain, kun siihen saa varmasti riittävästi mausteita mukaan!
Oulun seudulla rakastetaan palavasti valkosipulia, sen aromia ja tuoksua. Täällä on osattu hyödyntää taitavasti valkosipulia ruoanlaitossa. Olipa Oulussa vuosina 1990-2007 valkosipuliin keskittyvä tapahtumakin, Valkosipuliyö! Rakastin Valkosipuliyötä ja pyrin vierailemaan siellä joka vuosi. Ideana oli, että siellä pystyi maistelemaan erilaisia valkosipulista kehiteltyjä maisteluannoksia ja saamaan ideoita myös ruuanlaittoon. Jos jotain kaipaan Ouluun takaisin, niin se on nimenomaan tämä tapahtuma! Suosittelen lämpimästi Tymäkkää kaikille Valkosipuliyötä kaipaaville ja myös muille valkosipulin rakastajille. Pekurista tottakai!




Kommentit
Lähetä kommentti