Helposti herkullista artesaanileipää Fazerin Leipureiden leipäjauhosekoituksista


Kuvittele ilmassa leijaileva tuoreen leivän tuoksu, kädessäsi vastapaistetun leivän lämpö. Mitä koet, kun aistit tuoreen, vastapaistetun leivän? 

Leivällä on merkittävä osa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Oma sukupolveni kasvoi enimmäkseen leivän voimalla: siitä tehtiin aamupala, sitä syötiin lounaan ja päivällisen ohessa, siitä tehtiin välipala ja myös iltapala. Joskus syötiin ruisleipää, toisinaan paahtoleipää tai jopa ranskanleipää, välillä hiivaleipää, sitten näkkileipää, joskus rieskaa.  Monelle pohjoissuomalaiselle rieska tuo mieleen omat isovanhemmat, leivinuunin ja perhejuhlat. Tuore rieska kädessä, tasapainottelua leipäpalasella, jonka päällä sulaa ihanan suolainen voi. Ensi puraisu. Muistatko? Tai juhlapöydän pehmeämpi perunarieska, päällä voita, graavisuolattua lohta ja juustoa? Leipä on täynnä tunteita ja tuoksuja!

Fazer on tuonut markkinoille uudet leipäjauhosekoituksensa ”Rouheat siemenet” ja ”Kaura ja karpalo”. Niiden avulla voit helposti valmistaa artesaanileipää kotonasi tai vaikka mökillä. Nämä Fazer Leipurit -tuoteperheen uutuudet valmistetaan Lahdessa Fazerin Myllyllä. Niihin tarvitsee lisätä vain vesi ja hiiva. Käytännössä olisi hyvä olla myös vehnäjauhoja ja öljyä taikinan työstämistä ja pataleivän tekoa varten, joten jos otat seoksen mukaan mökille, varmista vielä reseptistä, mitä ehkä tarvitset lisäksi matkaan. Leivät soveltuvat myös FODMAP-ruokavalioon.

Reseptit herkullisiin leipiin löytyvät pakkauksen kyljestä. Voit valmistaa niiden avulla joko sämpylöitä tai isompia leipiä. Tein itse Rouheat Siemenet -sekoituksesta sämpylöitä, ja Kaura & Karpalosta pataleivän. Sämpylät valmistuivat nopeasti ja ohjeen mukaan tehtynä saimme ihanasti tuoksuvaa, tuoretta leipää iltapalapöytään. Yhdestä pakkauksesta saat joko 10 isoa sämpylää tai 15 pientä sämpylää.

Pataleivän valmistelun aloitin jo edellisenä päivänä. Laitoin jauhoseoksen taikinakulhoon, lisäsin teelusikallisen kuivahiivaa ja jätin taikinan kohoamaan rauhassa huoneenlämpöön yön yli. Seuraavana aamuna jatkoin taikinan kanssa touhuamista. Vaivasin sen leivontapöydällä lyhyen ajan ja jätin puoleksi tunniksi vielä kohoamaan. Laitoin padan kuumenemaan uuniin ja voitelin sen kuumana. Nostin taikinan kannelliseen kuumaan pataan ja uuniin.  Paiston loppuvaiheessa poistin kannen padan päältä ja jatkoin leivän paistamista uunissa. Pakkauksessa sanotaankin, että ”helppo onnistua”. Ja se on totta. Myös pataleipä onnistui erinomaisesti, ja kodin tiukka makuraati nosti peukkua ylös.



Jos haluat tehdä leivästä kauniimman, voit tehdä sen päälle viiltoja terävällä veitsellä ja ripotella päälle jauhoja siivilän läpi ennen kuin laitat leivän uuniin. Itse käytän näissä tilanteissa teesiivilää, jolla on helppo napata pieni määrä jauhoja jauhopussista ja sirottaa jauhot helposti pienellekin alueelle. Todella erityisen leivästä saat, jos teet sen ns. tuliaisleivän tapaan eli otat pienen osan taikinaa ja muotoilet siitä koristeet leivän päälle ennen paistoa. Koristekuviot voivat olla esimerkiksi sydämiä tai kukkia. Pidä tällöin huoli siitä, että koristeet eivät jää merkittävästi koholle, koska silloin ne saattavat paistua muuta taikinaa aikaisemmin ja tummua liikaa paiston loppuvaiheessa.

Fazer Leipureiden artesaanileipäjauhosekoitukset löydät K-Supermarket Pekurin jauhohyllystä. Se hylly alkaa olla melko tiukilla tilan suhteen, koska jauhovalikoimamme laajenee koko ajan. Perinteisten jauhojen rinnalle olemme saaneet upeita jauhoja mm. Italiasta ja Ruotsista.  Hyllystä löytyy mm. Caputon laadukkaat jauhot, Molino Pasini la Tua Farina -jauhoja, Ramlösa Kvarnin manitoba cream - jauhot ja kevätvehnäjauhot Hungry Chefin erikoisjauhojen lisäksi. Jauhoissa on oikeasti eroa ja kannattaa ehdottomasti testailla uusia jauhoja ja reseptejä! Erilaisista jauhoista valmistettujen taikinoiden sitko, maku ja käsiteltävyys yllättävät kokeneemmankin leipurin positiivisesti. Leipominen on palkitsevaa sateisten tai harmaiden päivien puuhaa, jonka jälkeen kuluva päivä tuntuu ja maistuu aina astetta paremmalta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

El Taco Truck -ruokarekan tuotteet saatavilla nyt Pekurista!

Fazerin ja Cloettan vuoden 2022 makeisuutuudet yllättävät herkullisesti! Mikä menee ensimmäisenä testiin?

Estrellan uudet Limited Edition -sipsit sokkotestissä!