Helposti herkullista artesaanileipää Fazerin Leipureiden leipäjauhosekoituksista
Fazer on tuonut markkinoille uudet leipäjauhosekoituksensa ”Rouheat siemenet” ja ”Kaura ja karpalo”. Niiden avulla voit helposti valmistaa artesaanileipää kotonasi tai vaikka mökillä. Nämä Fazer Leipurit -tuoteperheen uutuudet valmistetaan Lahdessa Fazerin Myllyllä. Niihin tarvitsee lisätä vain vesi ja hiiva. Käytännössä olisi hyvä olla myös vehnäjauhoja ja öljyä taikinan työstämistä ja pataleivän tekoa varten, joten jos otat seoksen mukaan mökille, varmista vielä reseptistä, mitä ehkä tarvitset lisäksi matkaan. Leivät soveltuvat myös FODMAP-ruokavalioon.
Reseptit herkullisiin leipiin löytyvät pakkauksen kyljestä. Voit valmistaa niiden avulla joko sämpylöitä tai isompia leipiä. Tein itse Rouheat Siemenet -sekoituksesta sämpylöitä, ja Kaura & Karpalosta pataleivän. Sämpylät valmistuivat nopeasti ja ohjeen mukaan tehtynä saimme ihanasti tuoksuvaa, tuoretta leipää iltapalapöytään. Yhdestä pakkauksesta saat joko 10 isoa sämpylää tai 15 pientä sämpylää.Pataleivän valmistelun aloitin jo edellisenä päivänä. Laitoin jauhoseoksen taikinakulhoon, lisäsin teelusikallisen kuivahiivaa ja jätin taikinan kohoamaan rauhassa huoneenlämpöön yön yli. Seuraavana aamuna jatkoin taikinan kanssa touhuamista. Vaivasin sen leivontapöydällä lyhyen ajan ja jätin puoleksi tunniksi vielä kohoamaan. Laitoin padan kuumenemaan uuniin ja voitelin sen kuumana. Nostin taikinan kannelliseen kuumaan pataan ja uuniin. Paiston loppuvaiheessa poistin kannen padan päältä ja jatkoin leivän paistamista uunissa. Pakkauksessa sanotaankin, että ”helppo onnistua”. Ja se on totta. Myös pataleipä onnistui erinomaisesti, ja kodin tiukka makuraati nosti peukkua ylös.
Jos haluat tehdä leivästä kauniimman, voit tehdä sen päälle viiltoja terävällä veitsellä ja ripotella päälle jauhoja siivilän läpi ennen kuin laitat leivän uuniin. Itse käytän näissä tilanteissa teesiivilää, jolla on helppo napata pieni määrä jauhoja jauhopussista ja sirottaa jauhot helposti pienellekin alueelle. Todella erityisen leivästä saat, jos teet sen ns. tuliaisleivän tapaan eli otat pienen osan taikinaa ja muotoilet siitä koristeet leivän päälle ennen paistoa. Koristekuviot voivat olla esimerkiksi sydämiä tai kukkia. Pidä tällöin huoli siitä, että koristeet eivät jää merkittävästi koholle, koska silloin ne saattavat paistua muuta taikinaa aikaisemmin ja tummua liikaa paiston loppuvaiheessa.





Kommentit
Lähetä kommentti